A közigazgatási ösztöndíjprogramok során kiemelt jelentőséget kap mind a mentorok képzése, mind az ösztöndíjasok folyamatos fejlesztése.
Az ösztöndíjprogramok speciális céljainak megfelelően eltérően alakulnak a három programban résztvevők képzési elemei.

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram és a Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogram keretében az ösztöndíjasok a következő képzésekben vesznek részt:

  • Orientációs képzés: a program elején, tematikájában a közigazgatási alapvizsga anyagára épül.
    Az ösztöndíjasok az elsajátított közigazgatási alapismereteikről a Program végén a közigazgatási alapvizsgával egyenértékű záróvizsga keretében adnak számot.
  • Az MKÖ Program ösztöndíjasai számára a külföldi szakasz előtt a program szakmai irányításáért felelős minisztérium opcionálisan idegen nyelvi képzést szervezhet.

A Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramja során a mentorképzésre esik fő hangsúly. A mentorok elméleti és gyakorlati úton ismerhetik meg a fogyatékos személyekkel való bánásmódot és a sikeres együttműködés stratégiáit.

Az FKÖ ösztöndíjasok a program során közigazgatási alapismeretek témában elméleti e-learning képzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy a gyakorlati idő alatt minél átfogóbb ismereteket szerezzenek a közigazgatás működésével kapcsolatosan.